maanantai 7. marraskuuta 2016

Omannäköinen talo
Muutama sana siitä, miksi meille tulee juuri tällainen talo: terve ja turvallinen, helppohoitoinen ja esteetön, hirsitalo. 

Tutkimme parin vuoden aikana kaikki mahdolliset talovaihtoehdot eri talovalmistajilta, kävimme asunto- ja rakentajamessuilla, omakotinäyttelyissä sekä luimme rakentajien, asukkaiden ja asiantuntijoiden kokemuksia hyvistä ja huonoista rakennusratkaisuista. Lopputuloksena emme uskaltaneet lähteä rakentamaan muovipulloa, joka mahdollisesti homehtuisi muutamassa vuodessa. Hometaloista ja julkisista rakennuksista on saanut lukea viime vuosina niin paljon, että hirsitalo tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Hirsitalon hiilijalanjälkikin on selkeästi muita taloja pienempi.
  
Talon suunnittelussa halusimme huomioida mahdollisuuden asua talossa vielä silloinkin, kun saatamme tarvita apuvälineitä liikkumisessa. Yksikerroksisessa talossa on avaraa, käytäville ja wc:hen mahtuu kääntyilemään vaikka pyörätuolilla. Joitain asioita karsitaan ja yksinkertaistetaan, mutta toteutetaan kuitenkin muutamia unelmia. 

Taloomme tulee normaalin kokoiset ikkunat, jotta on vähemmän ikkunanpesua, menee vähemmän energiaa harakoille ja tiiviisti rakennetulla kaupunkialueella on enemmän suojaa ohikulkijoiden katseilta ;) Suorakulmainen pohja talolle, jotta nurkkia on mahdollisimman vähän, ne ovat rakentamisen riskikohta ja maksavat turhaan.Sopivan pieni tontti, jotta puutarhanhoidosta tulisi mahdollisimman helppoa. Ajatuksissa on paljon kiveä, ikivihreitä pensasryhmiä katettuine alustoineen ja vain vähän nurmikkoa. Paljon isoja ruukkuja kukille ja yrteille, ei kukkapenkkejä.  

Järkevä ja yksinkertainen talo kätkee sisäänsä myös toteutuvia unelmia. Saarekkeellinen avokeittiö. Oma wc makuuhuoneemme yhteyteen. Vaate/pukeutumishuone, josta olen haaveillut. Kylpyhuoneeseen amme, jossa kivut helpottuvat :) Terassi on koko talon pituinen ja katettu. Eikä sovi unohtaa lämmitettyä varastoa ja autotallia, jotka lämmittävät erityisesti Markun mieltä  :)
___

Tontilla rakennushommat etenevät  - ikkunat tulivat tontille tänään ja kattopeltejä odotellaan huomenna. Autotalli on noussut harjakorkeuteen. 

Me olemme Markun kanssa pohjustaneet ja kuullottaneet autotallin seiniin tulevia hirsipaneeleja vaalean harmaalla Valtti Colorilla, ja hyvältä näyttää jo yhden käsittelykerran jälkeen. Toinen käsittely tehdään sitten keväällä, jolloin päästään maalaamaan talonkin seiniä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti